کد مطلب: 245855
يک قدم تا دست‌يابي به قابليت‌هاي سامانه پدافندي S400/ آيا باور 373 از رقيب روس خود سبقت مي‌گيرد؟
تاریخ انتشار : 1401/08/21 11:49:07
نمایش : 540
جمهوري اسلامي ايران توانسته با ساخت سامانه برد بلند باور 373 خود را به سامانه S400 نزديک کند.

به گزارش هفت چشمه به نقل ازخبرگزاري فارس، امير عليرضا صباحي‌فرد فرمانده نيروي پدافند هوايي ارتش پس از ارتقاي برد سامانه باور 373 به بيش از 300 کيلومتر گفت: ما طي ۱۶ ماه توانستيم برد ۱۵۰ کيلومتري سامانه باور 373 را به بالاي ۳۰۰ کيلومتر برسانيم. اما، متوقف نشديم و نظر ما روي برد ۴۰۰ کيلومتر است که با کمک خداوند به آن هم خواهيم رسيد.

وزارت دفاع با رونمايي از موشک صياد 4B در روزهاي اخير و تحويل اين موشک به نيروي پدافند هوايي ارتش موجب ارتقاي برد سامانه باور 373 به بيش از 300 کيلومتر شد. با اين موفقيت، جمهوري اسلامي ايران به دومين کشور جهان تبديل شد که توانسته سامانه موشکي برد و ارتفاع بلند با برد بيش از 300 کيلومتر طراحي و بسازد.

اين سامانه با اين ارتقاء توانست خود را نسبت به سامانه  S300 در مرتبه بالاتري قرار داده و به سامانه برتر S400 نزديک کند. اما، باور 373 و S400 تفاوت‌ها و شباهت‌هايي با يکديگر دارند که در ادامه آن‌ها را بررسي مي‌کنيم.

 

 

باور 373 و S400 چه شباهت‌ها و تفاوت‌هايي با يکديگر دارند؟

سامانه‌هاي باور 373 و S400 در بسياري از جهت‌ها با يکديگر شباهت  دارند. در حوزه رادارهاي کشف، رهگيري و درگيري، هر دو اين سامانه قادر هستند تا 100 هدف را به طور همزمان رهگيري کنند. ارتفاع درگيري هر دو سامانه نيز حدود 30 تا 32 کيلومتر عنوان شده است. اما، در حوزه کشف باور 373 مي‌تواند اهداف را در فاصله 450 کيلومتري کشف کند در حالي که S400 قادر است اهداف را در فاصله 600 کيلومتري کشف کند.

يک تفاوت ديگر در حوزه رادارهاي کشف اين دو سامانه به چشم مي‌خورد. S400 مي‌تواند اهداف بالستيک را در فاصله 60 کيلومتري کشف کند اما، اين برد براي باور 373 اعلام نشده است.

 

در حوزه درگيري، باور 373 در آخرين ارتقاي خود مي‌تواند با استفاده از موشک‌هاي صياد 4 و 4B اهداف خود را در فاصله 200 و 304 کيلومتري منهدم کند. در حالي که S400 مي‌تواند با 4 نوع موشک مختلف به نام‌هاي 9M96E2، 40N6،‌48N6E2 و 48N6E2 قادر به انهدام اهداف خود در فاصله‌هاي 120، 200،‌ 250 و 380 است.

 

 

اين سامانه‌ها در مقابله با اهداف ويژگي‌هاي مشخصي دارند. سامانه باور 373 مي‌تواند با انواع تهديدات آيروديناميک و بالستيک همچون پهپادها، هواپيماهاي نسل پنجم با سطح مقطع بسيار پايين، موشک‌هاي کروز، موشک‌هاي بالستيک و بالگردها مقابله کند. سامانه S400 قادر است علاوه بر اين اهداف با موشک‌هاي بالستيک ميان برد، موشک‌هاي کروز تاماهاوک، موشک‌هاي هدايت شونده دقيق و هواپيماهاي پنهانکار نيز مقابله کند. 

 

شليک باور 373 از نوع پرتاب‌گرم

 

پرتاب‌سرد يا پرتاب‌گرم؛ کدام يک بهتر است؟

سامانه باور 373 جزو سامانه‌هاي پرتاب‌گرم در جهان است و جمهوري اسلامي ايران با رونمايي از آن، نخستين سامانه عمودپرتاب از نوع پرتاب‌گرم را عملياتي کرد. نحوه عملکرد سامانه‌هاي پرتاب‌گرم اين گونه است که موشک مورد نظر در درون مخزن مورد نظر خود فعال شده و معمولا از طريق محل هاي خاصي که در اطراف آن در نظر گرفته شده حرارت خارج مي شود و موشک حرکت عمودي خود را آغاز کرده و شروع به پرواز مي کند.

اما در مقابل، سامانه‌ S400 از سيستم پرتاب‌سرد استفاده مي‌کند. در اين نوع پرتاب، پرتابگرهاي سرد، معمولاً از يک منبع توليد هواي پرفشار استفاده مي شود که موشک مورد نظر را به سمت بالا و به بيرون از آن فرستاده و سپس موتور موشک فعال مي‌شود.

 

شليک سامانه S300 از نوع پرتاب‌سرد

 

هر دو اين روش‌ها مزايا و معايبي دارند؛ امنيت بالا يکي از مزاياي سامانه‌هاي پرتاب سرد است چون در اين روش موتور موشک پس از پرتاب از داخل کنيستر يا محفظه خود فعال شده و احتمال انفجار و واردشدن آسيب به اين سامانه‌ها کاهش پيدا مي‌کند. البته اين روش در موشک‌هاي بالستيک معايبي همچون افزايش وزن، هزينه و پيچيدگي طراحي و اجرا دارد. 

در مقابل، مزيت سامانه‌هاي پرتاب‌گرم اين است که براي توليد گاز جهت پرتاب موشک نيازي به سامانه‌هاي اضافي وجود ندارد. ارزان‌قيمت‌بودن ديگر مزيت اين نوع سامانه‌ها است. البته عيب بزرگ اين سامانه‌ها اين است که چون موشک در داخل کنيستر يا محفظه خود فعال مي‌شود احتمال انفجار اين موشک در اين محل و انهدام همه بخش‌هاي سامانه وجود دارد. 

 

شليک پرتاب‌سرد دزفول در رزمايش مشترک پدافند هوايي مدافعان آسمان ولايت ۱۴۰۰ 

 

آيا ايران به فناوري پرتاب‌سرد دست پيداکرده است؟

صنايع دفاعي جمهوري اسلامي ايران اخيراً با توليد سامانه پدافندي دزفول(نمونه بومي سامانه TOR M-1) توانسته به فناوري پرتاب‌سرد دست يافته و به طور عملياتي از اين سامانه در رزمايش مشترک پدافند هوايي مدافعان آسمان ولايت ۱۴۰۰ رونمايي کرد. به همين دليل، مي‌توان متصور بود که با توجه به دستيابي ايران به هر دو فناوري پرتاب‌سرد و پرتاب‌گرم مي‌توان منتظر رونمايي از نوع پرتاب‌سرد سامانه باور 373 علاوه بر نوع پرتاب‌گرم آن باشيم.

در پايان مي‌توان گفت با توجه به کاهش فاصله زماني تبديل ايده به محصول در صنايع دفاعي جمهوري اسلامي ايران مي‌توانيم شاهد اين باشيم که متخصصان صنعت دفاعي هر نوع ارتقاء و تغييرات را در سامانه‌هاي بومي کشورمان ايجاد کنند. يعني هم مي‌توان شاهد ارتقاي برد انهدام باور 373 بود و هم تنوع در آن.

پايان پيام/ ت 1

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
بخش های سایت
 
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif


پیوندها
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/emam3.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/leader.jpg

http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/jahanbin.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/dana.jpg